Förra veckan kom en ny rapport från Naturvårdsverket som visar att vi svenskar flyger fem gånger så mycket som det globala genomsnittet. Många menar att det inte är någon mening att man som enskild individ avstår från att flyga när alla andra flyger mer än någonsin.
Blir vi många som förändrar vårt beteende kan vi dock göra stor skillnad tillsammans. Därför utmanar ”Vi håller oss på jorden” svenska folket att ta ett kollektivt ansvar för att minska vårt flygresande genom kampanjen Flygfritt 2019. Den går ut på att man lovar att ta ett flygfritt år nästa år – förutsatt att 100 000 svenskar visar att de är villiga att göra samma sak. Den senaste tiden har kampanjen uppmärksammats såväl i Sverige som internationellt.
-Det är tydligt att flyget diskuteras allt mer även i andra länder. Vi har kontaktats av media från England, Skottland, Danmark, Spanien, Frankrike, Holland, Belgien, Israel och Tyskland. Vi tror att vi befinner oss i början på ett kollektiv uppvaknande, både när det gäller flyget och klimatfrågan i stort, säger Maja Rosén.
Hon menar att det människor uppskattar mest med kampanjen är att man lovar att göra något konkret som gör stor skillnad. Det finns gott om miljöpsykologisk forskning som visar att vi människor påverkas betydligt mer av hur vår omgivning agerar än det vi läser om att vi borde göra. Det här är något Maja Rosén märkt av i praktiken.
-Många av mina grannar som tidigare flög mycket har nu helt tänkt om. De har även berättat att de sedan de anmält sig till kampanjen börjat tänka på klimatet på ett helt nytt sätt och förändrat sin livsstil även på andra sätt.
Maja Rosén menar att svenska folket nu har en möjlighet att gå före och visa andra länder att en förändring är möjlig genom att anmäla sig till Flygfritt 2019. Om vi visar att vi är beredda att förändra vår livsstil kommer även människor i andra länder att följa vårt exempel.