En riksrepresentativ undersökning från SnabbaSvar visar att fler än hälften (56 procent) av svenskarna anser det mer manligt än kvinnligt att dricka öl. Det är en uppfattning som delas av både män (60 procent) och kvinnor (53 procent). Dock är det bara en procent av kvinnorna som regelbundet väljer att inte dricka öl på grund av könsnormen.
– Det är ett fullständigt underbart bevis på att svenska kvinnor tänker själva och inte följer förlegade traditioner, säger Jessica Heidrich, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri. Värderingarna kring att öl skulle vara en manlig dryck behöver dock förändras bland både kvinnor och män. Öl är till för alla, oavsett kön.
En anledning till att öl uppfattas som betydligt manligare i Sverige går att finna i ölbryggningen som blev mansdominerat under industrialiseringen på 1800-talet. När exempelvis vinkonsumtionen slog igenom brett i Sverige fanns det en helt annan jämlikhet i samhället. Sverige har också under de senaste årtiondena dominerats av ”en stor stark” som nu minskat tack vare ett ökat ölintresse och hundratals nya mikrobryggerier i landet.
– Kvinnor väljer i högre utsträckning öl efter själva smaken och en klassisk ”stor stark” är ju inte speciellt intressant ur det perspektivet. Vidare påverkas kvinnor inte lika mycket av omgivningen och reklamen som män när de gäller öl. De är helt enkelt mer medvetna öldrickare, säger Jessica Heidrich.
Trots att över hälften av alla svenskar tycker öl är en mer manlig dryck än kvinnlig dricker tre av fyra svenska kvinnor öl enligt undersökningen. Andelen manliga öldrickare i landet är 88 procent.